• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Parcours Partners

Werving en selectie van leidinggevenden en bestuurders in het onderwijs

  •  
  • Parcours Partners
    • Waarom Parcours Partners?
    • Marike Jonker
    • Ellen van den Tol
  • Vacatures
  • Werving en selectietips
  • Sollicitatietips
  • Vacature Alert!
  • Contact

Drie toezichthouders, Havo Notre Dame

publicatiedatum 2 juni 2020

toezichthouders gezocht

Notre Dame in Ubbergen (innovatieve school voor havo) zoekt drie toezichthouders

met een juridische achtergrond, ervaring met HRM en/of onderwijskundige bagage.

 

Het betreft onbezoldigde functies.

 

organisatie

 

Notre Dame

Notre Dame is een kleinschalige, vernieuwende havo. Een lerende gemeenschap, waarin iedereen elkaar kent en wil kennen. Het uitgangspunt is vertrouwen in de mogelijkheden van de leerlingen en van elkaar. Iedereen wordt de ruimte gegeven om zich op eigen wijze te ontplooien en te groeien. De visie van Notre Dame is gebaseerd op het gegeven dat ieder mens, ieder kind, anders is en dat er dus niet voor iedereen verplicht hetzelfde wordt aangeboden. Met elkaar is een werkwijze ontwikkeld die uitgaat van het perspectief van de leerling. Het uitgangspunt is dat een leerling op Notre Dame zelf keuzes leert te maken en de regie heeft over zijn eigen leerproces.

Recente ontwikkelingen

Eigenwijs Leren

In leerjaar 1, 2 en 3 wordt het onderwijsconcept ‘Eigenwijs Leren’ gehanteerd.  In augustus 2018 is gestart met dit nieuwe concept en vanaf augustus 2022 zullen alle leerjaren ‘eigenwijs leren’.

Eigenwijs Leren betekent gepersonaliseerd leren. De leerling staat centraal en de school volgt. Het onderwijs sluit aan bij wat de leerling nodig heeft en wat de leerling wil bereiken. In dit concept leert de leerling doelen te stellen, keuzes te maken en overzicht te houden over de stappen die naar het doel leiden. Elke leerling zit in een basisgroep van ongeveer twintig leerlingen en heeft een vaste coach. Iedere dag begint en eindigt in die basisgroep. De rest van de dag volgt iedere leerling zijn eigen pad. De coach speelt een centrale rol in de begeleiding van de leerling. Elke leerling heeft wekelijks een individueel gesprek met zijn coach. In dat coachgesprek wordt gesproken over de voortgang, de doelen en de planning van de leerling. Uiteraard is er ook ruimte om te praten over motivatie, inzet en persoonlijk welbevinden.

Elke dag heeft een vaste opzet. De leerlingen beginnen de dag in de basisgroep. Daar wordt de planning voor die dag doorgenomen en kan ook de actualiteit besproken worden, bijvoorbeeld door het gezamenlijk bekijken van het (jeugd) journaal. Vervolgens volgen de leerlingen in drie blokken van anderhalf uur het onderwijsprogramma dat zij deels zelf hebben ingepland. Daarbij hebben ze de keuze uit drie werkvormen: instructielessen, workshops, leerplein. Ook de ouders spelen een belangrijke rol, bijvoorbeeld door aanwezigheid bij het coachgesprek.

De toezichthouders volgen het nieuwe onderwijs op de voet. In deze fase toetsen zij met name de voortgang van de uitbreiding naar volgende leerjaren en sparren zij met de leiding van de school over de te nemen stappen.

bestuurlijk

Toezicht en bestuur

Op dit moment werkt Notre Dame met een toezichthoudend bestuur dat verregaand taken en bevoegdheden heeft belegd bij de directie en dat daardoor geen enkele bemoeienis heeft met de dagelijkse leiding van de school. Het bestuur heeft recent besloten om toezicht en bestuur om te vormen naar een Raad van Toezicht-model. Om daar te komen worden op dit moment de stappen bepaald en uitgezet in de tijd. Gezien de wijzigingen in toezicht en bestuur in de nabije toekomst, wordt er in de verdere tekst gesproken over de Raad van Toezicht en het bestuur.

De vernieuwde visie op toezicht is recent vastgesteld. Als vervolg daarop wordt een toezichtkader samengesteld, waarbinnen bestuur en toezicht wordt vormgegeven. Binnenkort wordt dit kader vastgesteld.

Onder meer vanwege het aftreden van de twee langst zittende toezichthouders worden drie nieuwe toezichthouders geworven.

De belangrijkste taken van de Raad van Toezicht zijn het bewaken van de doelstellingen van Notre Dame, het toezicht houden op het bestuur, de werking van de interne controle en het risicomanagementsysteem en het gevraagd en ongevraagd adviseren van het bestuur en deze een klankbord bieden.

Uitgangspunt voor de Raad van Toezicht is dat de leden gezamenlijk een multidisciplinair team vormen en complementair aan elkaar zijn. Voor de integrale besluitvorming zijn leden nodig die beschikken over een helicopterview en daarnaast een specifiek aandachtsgebied of invalshoek hebben.

profiel

Profiel van de nieuwe toezichthouders

Wij zoeken inspirerende en verbindende personen met een juist evenwicht in betrokkenheid en afstand en met het vermogen en de attitude om het bestuur als sparringpartner terzijde te staan. Van alle kandidaten verwachten wij kennis en ervaring als toezichthouder.

Wij zoeken één toezichthouder met een stevige juridische achtergrond. Voor de overige nieuwe toezichthouders vragen wij onderwijskundige expertise en/of ondernemerschap en/of een HR achtergrond.

Elk lid van de Raad van Toezicht heeft de volgende kwaliteiten:
• analytisch vermogen;
• in staat als klankbord te fungeren voor de directeur-bestuurder;
• ruime kennis van en ervaring met bestuurlijke en besluitvormingsprocessen;
• inzicht in strategisch afwegingsproces;
• in staat om in teamverband te werken;
• een brede maatschappelijke betrokkenheid;
• vaardig in discussie, vergadertechniek en communicatie;
• onafhankelijk (zonder zakelijk belang, vrij van last en ruggespraak en als persoon)
• beschikking over relevante netwerken.

Bij de samenstelling van de Raad van Toezicht, hebben wij oog voor spreiding van maatschappelijke achtergrond en lokale binding. Er wordt gestreefd naar diversiteit die recht doet aan de samenleving vandaag de dag. Voor alle leden geldt dat wij verwachten dat zij zich professionaliseren op gebied van intern toezicht, conform de werkagenda kwaliteit en professionalisering intern toezicht VO 2020-2021.

procedure

Wilt u reageren?

Wij zijn benieuwd naar uw motivatie om aan de slag te gaan als toezichthouder van Notre Dame. Gesprekken vinden plaats op woensdag 24 en/of donderdag 25 juni a.s. Wij ontvangen graag een brief met uw motivatie en een curriculum vitae.

U kunt uw reactie tot maandag 22 juni a.s. mailen naar: i.cornelissen@notredame.nl
ter attentie van het Bestuur Notre Dame.

Voor vragen kunt u zich wenden tot Sylvie Deenen, 06-3449 1251, sylvie.deenen@online.nl en Femke Geijsel, 06-2563 9767, femkegeijsel@gmail.com, beiden lid van het huidige toezichthoudend bestuur.

Categorie: Afgeronde procedures Tags: havo, hrm, juridisch, notre dame, onderwijskundig, toezichthouders

Primaire Sidebar

Openstaande vacature

  • Bestuurder Jan Arentsz, Alkmaar

Binnenkort op deze site:

Binnenkort op deze site:

regisseur / manager SWV 2305PO en SWV VO IJssel-Vecht

Opdrachtenoverzicht

  • Lopende vacatures
  • Afgeronde vacatures

Wil je als eerste weten wat onze nieuwe vacatures zijn?

Meld je dan aan voor Vacature Alerts!

Footer

Het boek ‘De beste mensen’

De beste mensen - deel omslagHet boek
'De beste mensen'
Hoe krijg je vanaf vandaag alleen nog maar docenten die iets toevoegen aan jouw school?
lees verder...

Klik hier om het boek te bestellen

Neem contact met ons

Professioneel Werven

Wil je jouw selectieprocedure voor bijvoorbeeld docenten optimaliseren? Wil je meer weten over werving en selectie? Neem eens een kijkje op www.professioneelwerven.nl

Daar vind je een videocursus waarmee je het draaiboek werving en selectie van je school een flinke boost kunt geven. lees verder...

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Copyright Parcours Partners © 2021 | Privacyverklaring | design Webtaurus | Log in