vacature
Het Marnix College in Ede heeft een vacature voor een
plaatsvervangend rector,
portefeuillehouder onderwijs
die met afdelingsleiders en docenten herkenbaar en effectief onderwijs ontwikkelt
Functieomvang: minimaal 0,8 fte
Salaris: schaal 14 cao-VO.
organisatie
Het Marnix College in Ede is een oecumenische scholengemeenschap voor mavo, havo, (tweetalig) atheneum en gymnasium met ongeveer 1400 leerlingen. De school heeft twee gebouwen tegenover elkaar: het Marnix College Junior voor de brugklas en de tweede klas en het hoofdgebouw voor de overige leerjaren.
Kenmerken van het Marnix College
Onderwijs dat gericht is op het verwerven van kennis en het vormen van leerlingen tot verantwoordelijke burgers. Daarnaast een rijk programma met veel buitenschoolse activiteiten, vaak met een cultureel accent, (buitenlandse) reizen, excursies en projecten.
Een goede organisatie en duidelijke (overgangs-)normen en regels. Leerlingen en docenten weten hierdoor altijd precies waar ze aan toe zijn. De gebouwen zijn mooi, functioneel en schoon. De leerlingen zijn over het algemeen prettig in de omgang; het klimaat is veilig. Veel ouders, leerlingen en docenten kiezen om die redenen voor deze school.
Medewerkers werken hard en maken toch een ontspannen indruk. Ze hebben hun eigen aandachtsgebied en voelen zich daar verantwoordelijk voor.
Structuur van de school
De school is opgesplitst in zes afdelingen, elk met een afdelingsleider:
- brugklassen
- mavo 2-3-4
- havo en atheneum 2-3
- tvwo en gymnasium 2-3-4
- havo 4-5
- atheneum 4 en vwo 5-6
Secties, onder leiding van een sectieleider, zijn verantwoordelijk voor doorlopende leerlijnen, onderwijsontwikkeling en resultaten.
Managementstructuur
Met ingang van het nieuwe schooljaar is een rector/bestuurder eindverantwoordelijk voor de organisatie en rapporteert hierover aan de raad van toezicht.
De rector leidt de school samen met een plaatsvervangend rector, die portefeuillehouder onderwijs is. De plv. rector geeft leiding aan de zes afdelingsleiders.
Onderwijskundige uitdagingen voor de komende jaren
Kennisoverdracht is een sterk punt van de school. De resultaten lopen echter wat terug. Dat betekent dat leerlingen voor het behalen van goede resultaten op een andere manier moeten worden uitgedaagd. Het vinden van een goede modus, die leerlingen centraal stelt en aansluit bij de kwaliteiten en prioriteiten van de docenten, is een belangrijk vraagstuk.
De regio vraagt om meer aansluiting bij de (leer)behoeften van individuele leerlingen, ook in het kader van Passend Onderwijs. Dit vraagt om betere afstemming op wat leerlingen nodig hebben of aankunnen.
Binnen de school is behoefte aan meer verbinding, samenhang en een gedeelde visie op onderwijs dat goed is afgestemd op de verschillende doelgroepen. Een trotse mavo met leerlingen die tot hun recht komen vraagt om docenten die goed zijn in mavo-didactiek en plezier hebben in het werken met mavo- leerlingen. Datzelfde geldt voor havo, atheneum en gymnasium. Dit vraagt om een dialoog over een nieuwe Marnix-formule die alle leerlingen in staat stelt optimaal te presteren.
opdracht
De opdracht voor de plaatsvervangend rector
Aansluitend bij de kracht en de traditie van de school gaat u met afdelingsleiders en docenten op zoek naar aanvullingen op de didactiek en mogelijkheden om meer uit de leerlingen te halen. U heeft ideeën die anderen prikkelen zelf met ideeën en suggesties te komen. U prikt door hypes en modes heen. U bent de motor achter het ontwikkelen van een gedeelde onderwijsfilosofie, die op een organische manier vorm krijgt. U bent pas tevreden als leerlingen en ouders de Marnix-aanpak kennen en zien als een goede reden om ervoor om te fietsen.
profiel
Past u in het profiel van plaatsvervangend rector van het Marnix College?
Dan komt in uw cv en sollicitatieformulier naar voren dat u:
- leiding hebt gegeven aan veranderingen in een onderwijsorganisatie
- expertise heeft op het gebied van onderwijskwaliteit en -ontwikkeling
- les heeft gegeven in onder- en bovenbouw, liefst in mavo, havo en vwo
- ervaring hebt met het gebruik van nieuwe media: in de klas en als communicatiemiddel naar buiten.
In gesprekken met u wordt duidelijk dat u een bijdrage kunt leveren aan het oecumenische karakter van de school en dat u beschikt over de volgende kwaliteiten:
Onderzoekend leiderschap: u bent nieuwsgierig naar wat mensen drijft en waar hun kwaliteiten liggen. Van daaruit gaat u in gesprek. U stimuleert anderen vragen te stellen over hun onderwijs en vanzelfsprekendheden ter discussie te stellen.
Verbindend leiderschap: u nodigt mensen met een vergelijkbaar probleem uit daar samen een oplossing voor te zoeken. U herkent thema’s die door de school heen opduiken en benoemt ze, ook als het om gevoelige onderwerpen gaat. U maakt zaken bespreekbaar. U stuurt aan op samenwerking en uitwisseling tussen personen, afdelingen en secties.
Stuwend leiderschap: u werkt in een realistisch tempo toe naar herkenbare, getrapte doelstellingen en zorgt voor toetsing van de effectiviteit van vernieuwingen. U betrekt belanghebbenden hierin en komt samen tot de volgende stap. U biedt mensen de kans iets voor het eerst te doen en biedt ondersteuning als dat nodig blijkt. U zoekt steeds hoe u anderen kunt stimuleren zich verder te ontwikkelen.
Communicatieve vaardigheden: u bent altijd helder over uw aanpak, ook als u nog niet weet waar het heen moet. U zorgt ervoor dat medewerkers elkaar goed informeren over ontwikkelingen. U kunt beleidsnotities schrijven. U hebt altijd belangstelling voor zakelijke, professionele en persoonlijke vragen van de mensen in uw omgeving.
procedure
Overweegt u om te solliciteren?
U kunt tot uiterlijk woensdag 24 mei 09.00 uur (ochtend) uw sollicitatieformulier met cv indienen. U kunt alleen solliciteren met het sollicitatieformulier.
Belangrijk voor uw agenda:
Voorrondegesprekken zijn gepland op woensdag 7 juni. De eerste gespreksronde met de benoemingsadviescommissie vindt plaats op dinsdag 13 juni.
De tweede ronde wordt gehouden op donderdag 15 juni.
Een cv-scan en een assessment kunnen deel uitmaken van de procedure.