organisatie
De Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven heeft een rijke traditie van negentig jaar onderwijs aan vier- tot achttienjarigen. Er wordt voortgebouwd op een geschiedenis waarin ‘werken en leren met hoofd, hart en handen’ en ‘samen worden wie je bent’ leidend is geweest. De actuele beschrijving van onze missie en visie is: samen leren en creëren.
Het onderwijs van de Werkplaats is toekomstgericht en daarom voortdurend in ontwikkeling. Op de Werkplaats staan de deuren en ramen open naar de buitenwereld.
De Werkplaats verzorgt basisonderwijs aan zeshonderd werkers en voortgezet onderwijs (vmbo-t, havo en vwo/gymnasium) aan 1285 werkers volgens een innovatief concept. Op het VO wordt met zeven teams gewerkt in domeinen. De teams zijn een veilige thuisbasis voor werkers en medewerkers. Het kind en de pedagogische relatie met het kind zijn altijd het uitgangspunt bij het onderwijs en de organisatie op de Werkplaats. De kernwaarden betrokkenheid, samenwerking, gelijkwaardigheid en duurzaamheid zijn de basis voor eigentijds onderwijs. Alle partners in het onderwijs werken samen in de driehoek school – ouders –werker. Ouders zijn actieve partners en hebben een eigen rol in de schoolgemeenschap.
De kwaliteit van het onderwijs is goed, er zijn mooie examenresultaten en er is grote tevredenheid bij werkers, medewerkers en ouders. Er is ruime gelegenheid voor werkers om hun talent op vele gebieden te ontplooien. Als Cultuur Profielschool biedt de Werkplaats veel mogelijkheden om actief met kunst en cultuur aan de slag te gaan. Verder is er een Bèta-talent programma en wordt versterkt talenonderwijs gegeven.
vacature
Het toezichthoudend bestuur van de Werkplaats is met ingang van 1 augustus 2016 op zoek naar een
rector/voorzitter directie
innovatief, ondernemend en verbindend
De rector voortgezet onderwijs vormt samen met de directeur basisonderwijs en de directeur bedrijfsvoering de bovenschoolse directie van de Werkplaats. Zeven teamleiders vormen, onder leiding van de rector, de schoolleiding van het voortgezet onderwijs. De rector VO legt als voorzitter van de directie verantwoording af aan het toezichthoudend bestuur.
Omvang: 1 fte
Salarisschaal: 15 (cao VO)
opdracht
Het credo van Kees Boeke ‘blijf nadenken over het onderwijs en blijf veranderingsgezind’ leeft volop binnen de Werkplaats. De school staat er goed voor en tegelijkertijd vragen de verdere ontwikkeling van het onderwijs, nieuwe inzichten in organisatiedenken en ontwikkelingen in de samenleving om nieuwe impulsen. Als rector geeft u met de schoolleiding en medewerkers leiding aan de leergemeenschap en de verdere ontwikkeling van het onderwijs. U zet in op de professionele groei van werkers en medewerkers en weet het juiste evenwicht te bewaren tussen sturen en ruimte geven.
U erkent het belang om de Werkplaats te verbinden met de maatschappelijke ontwikkelingen en organisaties. U weet de Werkplaats te positioneren in de maatschappij en zoekt samenwerking met externe partners.
profiel
Past u in het profiel?
Uit uw sollicitatie blijkt dat u beschikt over:
- Ruime leidinggevende ervaring in het (voortgezet) onderwijs
- Ervaring met het leidinggeven aan onderwijskundige vernieuwing
- Bagage op het terrein van (onderwijs)bedrijfsvoering
- Een brede interesse in kunst en cultuur
- Een afgeronde academische opleiding.
In gesprekken wordt duidelijk dat u beschikt over de volgende kwaliteiten:
- Coachend leiderschap: in een grote organisatie gebaseerd op gelijkwaardigheid tussen werkers en medewerkers weet u de juiste balans te vinden tussen genoeg ruimte bieden voor ontwikkeling en voldoende sturing geven om goede resultaten te behalen. U bent energiek en ondernemend, hebt lef om zaken eens anders aan te pakken, stimuleert, relativeert op het juiste moment en ziet er niet tegenop een lastige knoop door te hakken.
- Onderwijskundig leiderschap: in een organisatie met heldere opvattingen over onderwijs, een rijke traditie en rituelen weet u perspectief te schetsen. Uw visie op onderwijs sluit aan op de uitgangspunten samenwerken, leren, en creëren, waar de Werkplaats zijn dagelijkse onderwijspraktijk op baseert en aan toetst. U bent in staat om de waarden van negentig jaar geschiedenis te plaatsen in de hedendaagse context en om hier verder gestalte aan te geven.
- Samenwerkend vermogen: als eindverantwoordelijke voor de organisatie organiseert u voortdurend onderlinge samenwerking. U nodigt anderen uit mee te denken over plannen, een bijdrage te leveren aan beleid of een experiment uit te voeren. U onderhoudt de verbinding in de driehoek tussen werkers, medewerkers en ouders. U creëert en benut kansen in samenwerking met externe partners.
- Inspirerend vermogen: als boegbeeld van de school kunt u het verhaal van Kees Boeke en de Werkplaats met overtuiging en flair uitdragen. U vertegenwoordigt de school met veel plezier in verschillende relevante netwerken. U bent zichtbaar voor medewerkers, ouders en externe partners en vindbaar voor werkers.
procedure
Overweegt u om te solliciteren?
U kunt tot uiterlijk 24 januari 2016 uw sollicitatieformulier met CV en motivatiebrief indienen. U kunt alleen solliciteren met het sollicitatieformulier.
Belangrijk voor uw agenda:
Voorrondegesprekken zijn gepland op 3 februari 2016. De eerste gespreksronde vindt plaats op 12 februari. De tweede ronde wordt gehouden op 17 februari.
Een cv-scan en een assessment kunnen deel uitmaken van de procedure.