Een generaal deed er alles aan om zijn leger te perfectioneren: het nieuwste materieel, goede opleidingen en trainingen, kansen voor iedereen, …. Bedenk het allemaal maar.
Het leger werd ingezet bij een ramp. De generaal verwachtte er veel van en ging kijken. Het viel hem vies tegen: slachtoffers van de ramp klaagden over passiviteit en bot gedrag van de hulpverlenende soldaten. Ook een gewapend conflict met een zwakke partij was geen succes. De ‘zwakke’ partij behaalde door een slimme manoeuvre de overwinning.
De generaal vroeg zich af wat er mis was. Hij begaf zich, incognito, onder de man- en vrouwschappen en vroeg hoe zij hun inzet bij de ramp hadden ervaren. Hij hoorde uitspraken als: ik heb niet zoveel met hulpverlening, ik ben meer een techneut. Of: ik vond het vroeger leuker, toen hadden we niet overal tools voor en verzonnen we zelf een oplossing. Een ander gaf aan dat hij niet bij het leger was gekomen om te helpen, maar om het land te verdedigen tegen dreigingen van andere legers.
Bij de evaluatie van het gewapende conflict raakte de generaal nog meer van zijn stuk. De nieuwe tanks en de nieuwe uniformen vonden de manschappen wel veilig en slim bedacht, maar ze misten iets. Ze konden zichzelf er niet in terug vinden.
Het meest werd de generaal geraakt door de uitspraak dat het materieel belangrijker was geworden dan de manschappen zelf. Het maakte niet zoveel uit wie er in actie kwam, de spullen deden al het werk. Anderen lieten doorschemeren dat ze niet zo overtuigd waren van het belang van de inzet: het was eigenlijk een conflict van niks.
De generaal besloot dat het tijd werd om meer aandacht te besteden aan het toedelen van taken aan de mensen die ze graag wilden uitvoeren. En hij merkte dat het eenvoudig was nieuwe mensen aan te trekken, die zin hadden in de opdracht. Het bleek veel lastiger om manschappen met een ander ideaal “mee te krijgen”. Wervingskosten verdienden zichzelf sneller en overtuigender terug dan de kosten van scholing, training en coaching.
Het verhaal van de generaal is verzonnen. Het klinkt overdreven en bizar. Vervang de legertermen voor schoolbegrippen en er ontstaat een herkenbaar beeld.
Passen school en docent bij elkaar?
Docenten die zich niet verbonden voelen met de uitgangspunten van een school, kunnen prima functioneren als zij rustig hun eigen gang kunnen gaan. Maar ze kunnen niet bijdragen aan de ontwikkeling van de gezamenlijke identiteit. Want die is er niet.
En zoals de soldaten in het leger van de generaal: als je geen invloed hebt op je taken, voel je daar niet altijd enorm veel passie voor.
Onlangs organiseerde Parcours Partners een salon voor bestuurders, schoolleiders en HRM-experts waarin we dit onderwerp aan de orde stelden. In een verrassend gesprek werden de volgende zaken duidelijk:
Tip 1: Eigenheid is kapitaal van een school
Scholen verschillen onderling sterk van cultuur, doelgroep en van onderwijsconcept. Dat is een kracht, een groot goed! Die eigenheid is niet altijd bewust. Men is eraan gewend.
Het loont om de waarden en sterke punten van je school expliciet te maken en te houden. Als de mensen zich identificeren met wat eigen is aan hun school, kunnen ze die met elkaar verder uitbouwen. Die kenmerken en eigenheid kunnen dan met grote letters op de gevel. Dan weet ook de buitenwereld wat men van de school kan verwachten.
Ook nieuwe docenten weten van te voren waar deze school voor staat en komen erop af als de uitgangspunten van de school hen inspireren.
Tip 2: Zie een vacature als een kans voor je school
Een vacature is een kans, geen obstakel! Natuurlijk is het lastig bevoegde docenten te vinden voor schaarstevakken. Het is overigens ook lastig om uit een groot aanbod de juiste docent te kiezen.
Onderzoek wat er nodig is in een team of sectie. Gebruik de vacature om met het team na te denken over wat er beter kan en wat daarvoor nodig is aan expertise, ervaring, of persoonlijkheid.
Communiceer wat je nodig hebt naar de markt! Het maakt de werving kansrijker. Juist in een schaarse markt loont het om duidelijke wensen te uiten. Potentiële werknemers worden aangetrokken door werkgevers die op zoek zijn naar hun specifieke talenten.
Tip 3: Een goed draaiboek betaalt zich uit
Check of je draaiboek werving en selectie op orde is vóórdat er vacatures zijn. Juist als er paniek is, is een goed draaiboek een rustgevende en kwaliteit verhogende factor.
Evalueer je procedure en stel hem systematisch bij. Het is een kleine moeite die veel op kan leveren.
Een consequent nageleefd draaiboek vergroot de kwaliteit van de selectie en geeft duidelijkheid, een hogere objectiviteit en rust.
Tip 4: Kies je wervingskanalen met zorg
Kies de juiste wervingskanalen. Wie een jonge docent LO zoekt die goed sponsors kan werven voor evenementen heeft meer kans op sites van sportclubs dan in het NRC.
En zoek je een classicus die graag digitaal lesmateriaal ontwikkelt, dan zou je het eens via groepsdiscussies, een forum of expertcentrum (uitgeverij) kunnen proberen.
Hoewel het makkelijker is altijd via hetzelfde kanaal te werven, is het effectiever en goedkoper om goede niches te zoeken. Werving via collega-docenten kan ook uitstekende resultaten opleveren.
Denk er in ieder geval vooraf goed over na en klaag niet over te weinig respons als je niet de moeite neemt interessante sollicitanten te bereiken. Alleen beroemde scholen met een herkenbaar profiel kunnen volstaan met het plaatsen van een vacature op hun eigen website.
Tip 5: Docenten hebben veel mee als selecteurs
Een gemiddelde docent kan uitstekend toetsen of een sollicitant aan een aantal basisnormen voldoet. Hij kan interviewen, want hij kan open vragen stellen over een afgebakend onderwerp. Hij kan antwoorden op hun merites beoordelen en gesprekken normeren. Een docent gebruikt die vaardigheden vooral in lessen en niet in selectiegesprekken.
Gooi er eens een workshop selectie-interviews tegenaan voor docenten die het interessant vinden om op een professionele manier collega’s te selecteren!
Tip 6: Vlak leerlingen niet uit
Leerlingen kunnen prima inschatten of een docent aansluiting vindt bij een klas en of hij authentiek is. Bovendien nemen ze de taak van selecteur serieus en gaan integer om met de mensen die ze tegenover zich krijgen. Een actieve rol in een selectieproces is ook een uniek leermoment.
Ook voor leerlingen kun je een training organiseren, waardoor ze zelfbewust hun rol kunnen pakken in een selectietraject.
Geef een reactie