Een schoolleider is een schoolleider, een docent is een docent. Zou je zeggen. Maar iedereen weet dat het niet zo simpel is. De ene schoolleider functioneert fantastisch onder bepaalde omstandigheden, de andere schoolleider is op zijn best in een totaal andere situatie. Als je advertenties leest voor docenten zou je bijna denken dat iedere gediplomeerde docent goed is, als hij maar voor 0.83241 fte beschikbaar is.
Een auto kopen doe je niet op basis van beschikbaarheid
Als je een auto koopt, neem je niet de eerste de beste die te koop is. Je denkt eerst even na waar je die auto voor gaat gebruiken. Ga je ermee met vijf kinderen door de Alpen toeren of doe je er in je eentje af en toe een boodschapje mee? Wat is je budget? Wil je een nieuwe of een oude auto? Je doet het misschien onbewust, maar je koopt geen willekeurige auto. Wie een Maserati wil, komt niet thuis met een vierdehands Panda. Wie vaak wasmachines inlaadt, zoekt ten minste een grote achterbak. Een auto is geen auto. Je hebt een bepaald type auto nodig.
Een docent is toch ook niet gewoon een docent?
De één excelleert in kennis en kennisoverdracht, de ander weet leerlingen te motiveren hun best te doen of domweg naar school te komen. De ene schoolleider kan goed zorgen voor een gezonde financiële situatie, de ander kan in moeilijke tijden plezier in het werk brengen of het onderwijskundig bewustzijn vergroten. Elke situatie vraagt om andere talenten. Als je een schoolleider of nieuwe leraar nodig hebt, loont het de moeite – om voor je gaat shoppen – eerst uit te vinden of er een “sportwagen of een busje” nodig is.
Hoe onderzoek je wat je nodig hebt?
Welke partijen hebben er last van als er een verkeerde keus wordt gemaakt? Die zou je allemaal moeten bevragen. Wat is er nodig om deze sectie/klas/afdeling/sector/school nog beter te maken? Je kunt dat mondeling doe, met een vragenformulier of online. Je kunt groepsgesprekken houden of gewoon in de wandelgangen vragen wat er nodig is. Het zal je een beeld opleveren dat rijker is dan je eigen beeld.
Hoe check je of je het goed ziet?
Probeer je bevindingen te vertalen in een profiel. Zoiets als een busje of een sportauto, met een compacte toelichting op het waarom. Wil je verhuizen of lekker indruk maken aan de boulevard? Kijk of anderen die betrokken zijn bij de selectie zich in dat beeld herkennen. Als dat zo is, kun je gaan werven met je profiel. Je kunt het beter duidelijk neerzetten dan al te genuanceerd. De kans dat je door lichte overdrijving de juiste persoon triggert is groter dan als je het heel subtiel doet.
Talent wil gezien worden
Busjes willen graag aangesproken worden op hun vermogen wasmachines te vervoeren, sportauto’s op hun snelheid en sexy uitstraling. De juiste opdracht maakt de kans op het aantrekken van de juiste mensen een stuk groter.
Geef een reactie