“Ja, ook dit is weer een hele goede. We zien het direct als iemand bij ons past. We zijn gewoonlijk zeer tevreden over de mensen die we binnenhalen.”
Dan wordt het even stil. Plotseling schieten er in de hoofden van schoolleiders die deze vraag beantwoorden ook een paar minder succesvolle werving- en selectieacties voorbij. Maar wat wil je: je kunt niet altijd raak schieten.
Als je goed mikt heb je meer kans om raak te schieten
Het helpt om je vooraf af te vragen wat voor docent, teamleider, administrateur of conciërge je nodig hebt. Een functietitel lijkt vaak een open deur, maar kan je totaal op het verkeerde been zetten. Als je denkt aan de docent Engels die je nodig hebt, dan zie je een blije klas en goede resultaten. Maar … welke leerlingen zitten er in de klas, wat is er nodig om juist die klassen blij te maken? En wat helpt de collega’s in de sectie of in het team om samen tot nog betere resultaten te komen?
Een conciërge … ach, je weet maar al te goed dat een pedagogische conciërge niet hetzelfde is als de veelzijdige alleskunner die je gebouw vrijwel in zijn eentje onderhoudt.
Hulp bij schaarste en overvloed
Je denkt dat je allang blij mag zijn als je überhaupt iemand vindt die gemotiveerde en bevoegd is. Dus lijkt het je verstandig niet al te veel noten op je zang te hebben. Maar juist in schrale of overbevolkte markten loont het specifiek te zijn.
Wie aangeeft wat hij van iemand verwacht heeft meer kans om dat te krijgen dan iemand die hoopt dat een geschikte kandidaat zich uit zichzelf meldt.
In een schaarstemarkt kun je iemand puur op de inhoud verleiden over te stappen naar jouw vacature. Zeker als die persoon zijn ei niet kwijt kan in zijn huidige baan.
Bij een groot aanbod is een aantal duidelijke criteria een goede manier om niet te verzuipen en systematisch te onderzoeken wie je het meest te bieden heeft.
Hoe zou jij zelf reageren?
Je hebt het prima naar je zin op je werk en je ziet een vergelijkbare baan dichter bij je huis. Als er alleen maar gevraagd wordt om iemand die dezelfde functietitel en hetzelfde salaris krijgt, ga je er niet eens over nadenken. Je hebt veel te verliezen, want je hebt het naar je zin. Als ze in hun profiel vragen of je komt doen waar je altijd van droomde, wordt het een ander verhaal. Dichtbij en inhoudelijk een prachtige match! Je zult er in ieder geval even over nadenken.
Als je het matig naar je zin hebt, is vlakbij een goede reden om over te stappen. Vanuit werkgeversperspectief is dat in de categorie: met hagel schieten en toch iemand raken. Dat kan gelukkig uitpakken.
Als je het slecht naar je zin hebt, reageer op je iedere vacature die enigszins haalbaar lijkt. Je maakt je niet zo druk over de details, als je maar weg kunt uit deze hel! Zo kun je theoretisch toevallig op je droombaan stuiten, maar … als je zelf met hagel schiet is de kans de roos te raken kleiner dan als je met beleid te werk gaat. Een nieuwe werkgever kan geluk met je hebben, maar of er over en weer toegevoegde waarde is moeten beide partijen afwachten.
Goed is context-gebonden
Niemand is altijd en overal goed. Goed zijn heeft alles te maken met context: leerlingen, organisatiecultuur, de ontwikkelingsfase van een school, onderwijskundige uitgangspunten, samenstelling van een team, belangstelling, specifieke activiteiten, chemie.
Hoe beter je de context in beeld brengt – voor je eigen school EN de potentiële kandidaat – hoe groter de kans wordt dat je een goede keus kunt maken.
foto: darts mis, darts raak.
bbumi.nl
Geef een reactie