Dat docenten belangrijk zijn, is voor iedereen evident. Docenten kunnen het verschil maken voor hun leerlingen, maar ook voor hun school. Op het moment dat er een nieuw teamlid aantreedt dat iets extra’s brengt en goed combineert met de mensen en kwaliteiten die er al zijn, stijgt het energieniveau binnen de school direct.
Een vacature is in de eerste plaats een bedreiging voor de continuïteit van het onderwijs. En het doel van een school is natuurlijk: onderwijs verzorgen. De angst voor lesuitval is gegrond en professioneel goed te verklaren. Maar …. om je dan maar neer te leggen bij de gedachte dat je je handen dicht mag knijpen als je überhaupt een bevoegde docent krijgt, ook als je veel liever iemand anders zou willen. “Economiedocenten zijn zo schaars, laten we deze maar nemen,” is dan het idee.
In het boek De Beste Mensen laat ik zien hoe je zo’n vacature kunt gebruiken om een team te versterken. Hoe je een geweldige docent Economie kunt aantrekken, door juist iets heel specifieks te vragen en het hoe en waarom toe te lichten. Wie zich zit te vervelen bij school A stapt niet zomaar over naar school B. Maar als school B iets vraagt waarmee zo iemand zich kan onderscheiden, wordt het een ander verhaal. Kan dat? Natuurlijk. Het kost vast meer tijd, maar het loont de moeite in alle opzichten. Voor de school en de mensen die er werken.
Paul Rosenmöller , voorzitter van de VO-Raad, nam deze week, tussen de cao-onderhandelingen door, op zijn eigen geïnteresseerde manier het eerste exemplaar in ontvangst.
Een ultrakorte samenvatting: Onderzoek waar behoefte aan is: op alle niveaus. Doe het snel en systematisch en communiceer helder wat je zoekt. Organiseer een eenvoudig maar professioneel selectietraject en ga niet over één-nacht-ijs.
Het boek zal je tenminste aan het denken brengen over de manier waarop je nu docenten werft en selecteert. Het is vanaf vandaag te koop op deze site.
Beste Marike,
Ik heb jouw boek met veel interesse gelezen. Een heel mooi werk en een mooi overzicht met vele handige tips en (althans voor mij) een behoorlijk aantal eye-openers! Eigenlijk heb ik me nooit zo gerealiseerd dat het aannemen van een leraar net zo belangrijk is als het aannemen van een directielid. Heel leuk vond ik de gedachte om open docentendagen te organiseren, tamelijk uniek! De diplomacheck is ook zo’n handige. Ik heb dit nog nooit meegemaakt, laat staan zelf uitgevoerd. STARR ken ik en ik vind het een mooie methode. Jouw uitbreiding met het opdrachtgerelateerd interview is een prima toevoeging in het instrumentarium van een overigens lastig onderwerp. De vele door jou gegeven voorbeelden zijn “uit het leven (de praktijk) gegrepen”. Kortom Marike: een heel mooi boek, van harte aanbevolen. Met een hartelijk groet, Jan
Jim Collins, schrijft in “Good to Great”, eerst de goede mensen aan boord! Dan volgt de visie “vanzelf”. En Marzano laat zien dat 2/3 van het schoolresultaat wordt bepaald door de kwaliteit van onze docenten. En toch, we steken veel tijd en energie in het werven van schoolleiders, en slechts een fractie in het werven van een nieuwe docent.
Marike schrijft, zoals ze zelf zegt, over een open deur. En dat is het ook, maar wat weerhoudt ons er dan van om meer energie te steken in het werven van goede docenten? Het lijkt wel een productiefactor die je alleen maar hoeft uit te drukken in bevoegdheid en fte.
Het is waar, als we werven voor een docentfunctie hopen we natuurlijk heel erg dat we die docent binnenhalen die niet alleen leuk lesgeeft, maar dat hij of zij ook een belangrijke bijdrage levert aan onze ambities. Maar werven we daar ook expliciet op?
Marike Jonker laat zien hoe je meer kunt doen dan nu om de beste mensen binnen te halen. Dat kwaliteit contextgebonden is, is een observatie die ook een waarheid is als een koe. Maar wat doen we met die kennis? Marike gebruikt haar expertise en ervaring bij het werven van schoolleiders en bestuurders voor een nieuwe kijk op het werven van docenten. Het resultaat is een goed leesbaar boek dat je in één ruk uitleest.
Dag Marike,
Gefeliciteerd met de uitgave van je boek ! Wat heb je een mooi en prettig leesbaar boek geschreven. Dichtbij de praktijk ! Precies wat er nodig is. Een goed initiatief. Je hebt beslist een punt gemaakt.
Het filmpje met Paul Rösenmuller is geweldig. Je passie spat er van af. Veel succes !
met hartelijke groeten
Tilly van Wijk